Bedrijfsongeval

Hoe worden bedrijfsongevallen voorkomen

In Nederland lopen gemiddeld meer dan 250000 mensen per jaar lichamelijk letsel op, als gevolg van een bedrijfsongeval. Dit is een enorm aantal dat eenvoudig te verklaren is, doordat er dagelijks miljoenen werknemers in Nederland onder risicovolle omstandigheden aan het werk zijn.

Lichamelijk letsel door bewegende en snijdende machines, vallen of uitglijden en beknelling zijn aan de orde van de dag. Ondanks deze hoeveelheid bedrijfsongevallen, wordt er enorm veel gedaan om deze bedrijfsongevallen te voorkomen. De Arbo-wet is een belangrijke wet, die voorschriften bevat waar werkgevers zich aan moeten houden, zodat de kans op een bedrijfsongeval kleiner wordt.

De regels van de Arbo-wet hebben veelal betrekking op de inrichting van de werkplek en werkomgeving. Zo hebben bedrijven allerlei verplichte voorzieningen zoals: beschermkappen en noodstoppen, verplichte veiligheids- en beschermingsmiddelen, maar ook instructies en voorlichting.

Wat te doen bij bedrijfsongeval

Indien er een bedrijfsongeval plaats heeft gevonden en het slachtoffer loopt ernstig lichamelijk letsel op of overlijdt, dan is de werkgever verplicht op basis van de Arbo-wet, dit bedrijfsongeval aan de arbeidsinspectie te melden. Van ernstig letsel is sprake wanneer het slachtoffer zich moet laten opnemen in het ziekenhuis of als de schade aan de gezondheid van vermoedelijke blijvende aard is, zoals het moeten missen van lichaamsdelen, het gehoor of het gezichtvermogen. Zo spoedig mogelijk, stelt de arbeidsinspectie na de melding een onderzoek in. Het onderzoek van de arbeidsinspectie is tevens van belang voor het slachtoffer, in verband met de verzekering en een eventuele schadevergoeding. Meestal worden de werkzaamheden op de werkplek waar het ongeval zich heeft voorgedaan, stil gelegd tot er duidelijkheid is over het voorval.

Wie wordt er aansprakelijk gesteld

De aansprakelijkheid is erg belangrijk voor het slachtoffer en het bedrijf. Voor het slachtoffer in verband met de schadevergoeding en voor het bedrijf in verband met boetes en onkosten voor verbeteringen. Hoewel de arbeidsinspectie een onderzoek instelt, is het voor het slachtoffer belangrijk om een advocaat voor letselschade in te huren. Zeker in het geval als de werkgever de aansprakelijkheid gaat betwisten of de verzekeringsmaatschappij gaat moeilijk doen over de schadevergoeding, kan een letselschade advocaat voorkomen dat u nog meer leed zult hebben.

Een snel plan van aanpak

Indien u een bedrijfsongeval heeft gehad kunt u het beste naar een advocaten kantoor stappen, die gespecialiseerd is in arbeidsletsel. Wacht u daar, na het bedrijfsongeval te lang mee, dan kan het zo zijn dat u achter de feiten aan gaat lopen en het leed nog groter wordt dan het al is.
Een snel plan van aanpak is hier dus nodig. De juiste letselschadeadvocaat gaat namelijk gelijk over op actie om het bedrijfsongeval te onderzoeken. Door deze snelle aanpak gaat er minder bewijs verloren en zijn de herinneringen van getuigen nog vers. Tevens wordt er door een letselschade advocaat gezorgd, dat de betreffende verzekering haast maakt.

Hoe zit het met de kosten

De aansprakelijkheid is zeer belangrijk. Staat deze vast, dan wordt er overgegaan naar vergoeding van de immateriŽle en materiŽle kosten. Tevens moeten de gemaakte kosten voor de rechtsbijstand vergoedt worden. Hier vallen de kosten van de rechtbank en de advocaat onder. Deze kosten zijn door het slachtoffer gemaakt, maar worden betaald door die partij, die uiteindelijk aansprakelijk is. Zorg dus dat u weet welke kosten u maakt, zolang de aansprakelijkheid nog niet bekend is.